Sezaryen doğumun gerektiği haller nelerdir? Sezaryen doğum ne zaman olur?
Tıp dünyası geliştikçe doğum yapacak olan anne adayları içinde değişik şekillerde sağlıklı doğum alternatifleri ortaya çıkmaktadır. Normal doğumun olmadığı hallerde, sezaryen doğum alternatif olmuştur. Sezaryen doğumun sakıncaları olduğu konusunda hepimizin aklında çeşitli şüpheler de bulunmaktadır. Bu yazımızda özellikle sezaryen doğumun hangi hallerde gerekli olduğu noktasında bilgiler vermeye çalışacağız.
Sezaryen doğum zorunlu olduğu durumlar genelde anne ve bebeğin sağlığının tehlikeye düştüğü anlardır. Bu durum doktor kontrolü altında en sağlıklı bir biçimde bebeğin dünyaya getirilme/gelmesi ile noktalanır.
- Bebeğin pozisyonundaki farklılıklar
Bebek rahme düştüğü andan itibaren büyüdükçe hareket alanı kısıtlanmaktadır. Özellikle bebeğin büyümesine paralel olarak rahim çevresi bebeğin hareketlerine etki etmektedir. Bazı durumlarda bebeğin olduğunda fazla büyük olması ve gelişiminin son evrelerinde normal doğum için elverişli pozisyonda olmadığı durumlarda sezaryen ile doğum yaptırılabilmektedir. Bu durum genelde 36. haftadan sonraki dönemler için daha baskındır.
- Bebekteki irilik oranı
Normal büyüklükteki bebeklerin normal doğumla dünyaya gelmesi olağandır. Ancak bebek bazı durumlarda olduğunda fazla büyük olduğunda doktor kontrolü ile sezaryen doğumla dünyaya getirilmektedir. Bu bahsettiğimiz kilo 4,5 kg dan fazla olduğu durumlar için geçerlidir.
- Rahim ağzında açılma olmaması
Bazı bayanlarda rahim ağzı gebeliğin son evresinde dahi açılmamaktadır. Bunun tanısı genelde 36. haftadan sonra yapılan doktor kontrollerinde daha seçkin görülebilmektedir. Kısmi rahim ağzı açılmalarında, suni sancı ile normal doğum elverişli hale getirilse de eğer bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye sokacak derecede olursa sezaryen doğum ile doğum gerçekleştirilir. Bu durumun en iyi sonucunu doktorunuz verecektir.
- Çatı darlığı
Genelde annenin küçük yaşlarda yada zamanla oluşan bir rahatsızlığıdır. Bir adı da pelvis darlığı olarak da adlandırılmaktadır.
- Enfeksiyon tehlikesi: HSV
Hsv, bir virüstür. Anne adayı Hsv virüsüne yakalandığı taktirde normal doğum işlemi tehlikeye girmektedir. Bunun bir diğer tehlikesi ise virüsün bebeğe de bulaşma riskidir. Bazı durumlarda bu virüs sezaryen doğum ile de geçebilir. Doktor kontrolü altında yapılan bir doğum olmalıdır.
Genel olarak sezaryen doğum tercih edilmese de bebek ve annenin sağlığı için normal doğumdan vazgeçilebilir. Bunu en iyi bilecek doktorunuzdur.