Meyveli Yoğurt Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sağlıklı?
Meyveli Yoğurt Nasıl Yapılır? Meyveli Yoğurt Ne Kadar Sağlıklı? Yoğurt, laktik asidin fermantasyonu sonucu elde edilen ve içinde canlı laktik asit bakterisi bulunan, besin değeri yüksek fermente bir süt ürünüdür.
Meyveli Yoğurt Nasıl Yapılır? Meyveli Yoğurt Ne Kadar Sağlıklı? Yoğurt Lactobacillus bulgaricus, sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteriden biridir. Yoğurdun ilk kim tarafından ve nasıl üretildiğine dair kesin bir bilgi yoktur. Tarihsel olarak yoğurdun 6000 yıldır üretildiği ve tüketildiği tahmin edilmektedir. Yüksek kalsiyum, riboflavin, protein, B12 ve B6 vitaminleri içeriği nedeniyle dünyada tüketilen en yaygın ve besleyici gıdalardan biridir.
Yoğurt hem saf hem de meyveli olarak yenebilir. Yoğurt çeşitleri de vardır.
Örneğin; Süzme yoğurt, atıştırmalıklar yapmak için yaygın olarak kullanılır. Yoğurtla yapılan birçok yiyecek ve içecek çeşidi vardır, ayran, cacık ve keş bunlardan bazılarıdır.
Meyveli Yoğurt Ne Kadar Sağlıklı?
Meyveli yoğurtlar da piyasa koşullarında tükettiğimiz birçok ürün gibi sadece gerekli malzemeleri içermemektedir. Bebekler için önemli bir besin olan meyveli yoğurtlar ne yazık ki bazı kimyasallar içerebilir. Öyle ki, meyveli yoğurtların sadece çürük ve artık meyvelerden ve çöpe gidecek meyvelerden üretilmesi bile kimyasallar karşısında masumdur. Üzerine parçalarının yazılı olduğu meyvelerin kokusunu ve tadını hatırlamak ve gerçek meyve kullanımı algısını uyandırmak için birçok kimyasal kullanılmaktadır. Ayrıca ambalaj içerisindeki ürünlerin raf ömrünü artırmak için antimikrobiyal maddeler ve bazı tatlandırıcılar ve renklendiriciler ilave edilerek asitliği düzenlenir ve koruyucu özellikleri artırılır. Ve özellikle tatlandırıcıların çok fazla zararı laboratuvarlarda tespit edilmiştir.
Bu tatlandırıcılar, mısırın genetiğiyle oynanarak elde edilen mısır şekeri ile yapılır. Bu da insanlarda alışkanlık haline getiriyor ve ne yazık ki zamanla bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Tartrazin (E102), kinolin sarısı (E104), Ponceau (E124) ve gün batımı sarısı olarak adlandırılan boyalar da çocuklarda davranış bozukluklarına neden olur. Aynı zamanda erişkinlerde mide bulantısı ve mide krampları gibi olumsuz sonuçlar doğurur. Herkesin bildiği gibi şeker de zararlıdır. İçindekiler kısmında direkt şeker yazılmasından kaçınılarak glikoz şurubu, fruktoz şurubu, maltoz şurubu olarak değiştirilerek yazılmıştır. Ne yazık ki, bu durumu değiştirmez. Evde normal ev yoğurdu yapıp dilediğiniz meyveleri ekleyerek tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.