İKİZ BEBEKLERİN İKİNCİ AY AŞI VE KONTROLLERİ NASIL OLMALIDIR?
Doktorların veya hemşirelerin sağlık kontrollerinde yaklaşımları farlılıklar gösterebilir. İkiz bebeklerin ikinci ay muayenelerinde, bebeklerin beslenme şekillerinin ve uyku düzeninin nasıl olduğu hususunda aileye sorula sorulur. İkiz bebeklerin genel gelişiminde aksama olup olmadığı kontrol edilir. İkiz bebeklerin ağırlığı, kafa çevresi ve boyu ölçülerek normal olup olmadığı kontrol edilir. İkiz bebekler ile ilgili ilk ay sağlık kontrolünde sıkıntı çıkan hususlar varsa tekrar muayene edilerek düzelip düzelmediği kontrol edilir.
İkiz bebekler, ikinci muayenelerinde kafasını sorun yaşıyor mu, el hareketlerinde sıkıntı var mı yok mu, görme ve işitme yetenekleri nasıl, çevreleriyle sosyal etkileşimleri gibi konularda bir takım testlere tabi tutulurlar.
İkiz bebekler, ikinci ay kontrolünde difteri, tetanos, boğmaca (DTB), çocuk felci (OPV), hemofilus b (HİB) gibi aşıları olurlar. İkiz bebeklere yapılan bu aşıların yan etkileri ve hangi durumlarda hekime müracaat edilmesi hususunda aile bilgilendirilir. Burada unutulmaması gereken en önemli husus, bebeklere yapılan bu aşıların aşı kartına işlettirilmesinin unutulmamasıdır. Bebek doğduğu anda ilki yapılan Hepatit B aşısının, ikincisi ilk ay kontrolünde yapılmadıysa, ikinci ay kontrolünde mutlaka yapılmalıdır.
Ayrıca anne babaya üçüncü ay için ikiz bebeklerin beslenme şekilleri, uyku düzenleri ve gelişimleri konusunda doktor tarafından bilgi verilir. Aile, flor desteği ve D vitamini konusunda doktordan öneri alabilir.
İkiz bebeklerde, bebeklerin sağlık kontrollerinin tipi ve sayısı bebeğin ihtiyacına göre belirlenebilir.