Gebelik

İKİZ BEBEKLERDE İLK AY İÇİN ÖZEL DURUMLAR NELERDİR?

İLK AY İÇİN ÖZEL DURUMLAR 

1) SARILIK: İkiz bebekler, dünyaya geldikten sonra patolojik olarak 24 saat içerisinde sarılık gelişebilir. İkiz bebeklerin sarılıkları ilk dönemde giderek artıyor, bebekler emmek istemiyor ve sürekli uyuyorlarsa bu durum kan uyuşmazlığına bağlı sarılığın belirtileri olabilir. İkiz bebeklerde böyle bir durumla karşılaşılıyorsa hemen hekime müracaat edilmelidir. İkiz bebeklerde görülen fizyolojik sarılık olayı ortalama 10 günde geçmelidir. Eğer bu sürede sarılık geçmiyorsa, ikiz bebekler mutlaka sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Patolojik sarılığın, erken dönemlerde tedavisinin yapılmadığı durumlarda ise ikiz bebeklerin sağlıkları ciddi açıdan tehlikeye girebilir.

KALÇA ÇIKIKLIĞI:

 

2) KALÇA ÇIKIKLIĞI: İkiz bebeklerde kalça çıkıklığının olup olmadığının erken dönemde teşhis edilip, eğer kalça çıkıklığı varsa gerekli önlemlerin alınarak herhangi bir sakatlığa mahal bırakılmaması gerekir. İkiz bebekler, dünyaya geldikten sonra ilk ay içerisinde kalça çıkıklığı olup olmadığı yönünde fizik muayenesi yapılır. Bu muayene sonucunda şüphe oluşturacak herhangi bir durum oluşursa, ikiz bebeklerin ultrasonu alınır. Bu konuda tedavide geç kalınırsa ancak ameliyat ile sağlıklarına kavuşurlar.

 

 

İŞİTME TESTİ

 

3) İŞİTME TESTİ: İkiz bebekler, dünyaya geldikten sonra ilk ay içerisinde işitmesinde problem olup olmadığını öğrenmek için mutlaka işitme testinden geçirilmelidir. İşitme testinin doğumdan sonra 3–4 gün içerisinde yapılması ise daha sağlıklıdır.

 

 

 

4)DOĞUMDAN SONRA YAPILACAK TARAMALAR:

      4)DOĞUMDAN SONRA YAPILACAK TARAMALAR: İkiz bebeklere doğumdan hemen sonra Fenilketonüri, Hipotiroidi ve Biyotinidaz eksikliği olup olmadığının tespiti için topuk kanı taraması yapılmalıdır. Ayrıca ikiz bebeklere K vitamini uygulanıp, doğumdan hemen sonra Hepatit B aşısı yaptırılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu