Hamilelikte Yaşanabilecek Hastalıklar Ve Risk Faktörleri: Hamilelikte Hipertansiyon
Hamileliklerin yaklaşık ’unda görülen hipertansiyon Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri arasında en ciddi olanlarından biridir. Hamilelikte yaşanan hipertansiyon öykülerinin çoğunluğu, gebeliğe bağlı gelişir ve gebelik zehirlenmelerinin ana sebebidir.
Genellikle ilk gebeliklerde, çoğul gebeliklerde ve annede tansiyona genetik yatkınlık olması halinde görülür. Gebelikten önce veya yirminci haftadan önce hipertansiyon olması, muhtemel kronik hipertansiyon göstergesidir. Bu durumda anne adaylarının tansiyon ölçümleri 140-90mmHg ve üzeri seyreder.
Gebelik Zehirlenmesi
Hamilelikte hipertansiyona, idrarla protein atılımı eşlik ediyorsa, bu gebelik zehirlenmesi göstergesidir. Eğer tansiyon değerleri 160-110mmHg civarlarında seyrediyor ve idrarla atılan protein miktarı 5gr fazla ise gebelik zehirlenmesi tanısı konulur. Sıklıkla hamileliğin 20. Haftasından sonra görülen gebelik zehirlenmeleri, hamilelikte hipertansiyon yüzünden olmaktadır.
Gebelik Zehirlenmesin Anne Ve Bebek Üzerindeki Etkileri
Gebelik zehirlenmelerinde anne adayında baş ağrısı, bulantı-kusma, görmede bulanıklık ve yapılan testlerde karaciğer bozuklukları görülmektedir. Bu durum fark edildiği andan itibaren annenin gözetim altında tutulması ve hemen tedaviye başlanması önemlidir.
Hamilelikte hipertansiyon ve buna bağlı gebelik zehirlenmesi sonucu amniyotik sıvıda azalma, bebek için yüksek risk oluşturabilir. Bebekte gelişim bozuklukları, kalp atış hızında düşüş ve bebeğin anne karnında ölme riski yüksek oranda artar.
Bu gibi durumlarda anne adayının riskli gebelik müdahalesi yapılıp, gözlem altında tutulması şarttır.
Özellikle hamilelik öncesi hipertansiyon hastası olan anne adaylarının, hamileliğin tamamında yakın sağlık takibinde olunması, anne ve bebek sağlığı açısından gerekli görülmektedir.