Gebelikte Şeker Yüklemesi Bebeğe Zarar Verir mi?
Gestasyonel Diyabet hamile kadınlarda görülme olasılığı yüksek olan bir diyabet türüdür. Diyabet hastası olmayan hamile kadınlarda görülebildiği gibi diyabet hastası gebelerde görülme ihtimali olduk yüksektir. Bundan dolayı anne adaylarının düzenli olarak muayene olmaları ve şeker yükleme testi yapmaları gerekmektedir.
Oral glukoz tolerans şeker yükleme testi olarak bilinmektedir. Bu testin amacı annenin insülin derecesini ölçmek ve diyabet olup olmama ihtimalini öğrenmektir. Bu test özellikle diyabet olma ihtimalinin yüksek olduğu 24. Hafta ve 28. Haftalarda yapılan bir testtir. Annenin bir süre aç kalmasına neden olan bu uygulama, bebeğe zarar verilebilirlik derecesini akla getirmiştir. Bilinçli birçok anne adayı bu testin bebeğine zarar verip vermeyeceğini merak etmektedir.
Şeker Yükleme Testi Zararlı mıdır?
Şeker yükleme testi bebeğe zarar verir mi noktasında uzmanların farklı görüşleri bulunmaktadır. Bir grup diyetisyen bu testin bebeğe zarar verebileceğini öne sürse de Türkiye Jinekoloji ve Obstetri Derneği şeker yükleme testinin anne ve bebeğe herhangi bir zarar vermediği aksine olası diyabet olma durumu karşısında öncesinden önlem alma hususunda oldukça önemli olduğunu öne sürmüşlerdir.
Şeker yükleme testi uzun zamandır güvenli bir şekilde yapılan aynı zamanda anne ve bebe sağlığı açısından önem arz eden bir testtir. Şeker yükleme testi ile vücuda giren şeker oranı, bir tatlı veya meyve suyu ile hemen hemen aynı orandadır. Bundan dolayı anne adayları şeker yüklemeden dolayı rahatsızlık duymamalı, doktorlarının önerileri doğrultusunda gerekirse şeker yükleme testi yaptırmalıdır.
Gebelikte fark edilmeyen diyabet daha sonra kalıcı bir hal alabilir veya çok daha büyük sonuçlar soğuyabilmektedir. Bundan dolayı kadın Doğum uzmanlarının geneli hastalarına bu testi önermektedir. Eğer diyabet hastasıysanız bunu en kısa sürede öğrenmeli, bebeğinize ve size zarar gelmeyecek şekilde tedavi olmalısınız. Şeker yükleme testi bu noktada oldukça önemlidir.