Böbrekleri Vuran 14 Neden
Günlük yaşamda birçok alışkanlıklar, böbreklerde kalıcı hasar bırakabilmekte ve var olan böbrek hastalıklarının ilerlemesine katkı sağlamaktadır.
Böbrek insan vücudunda hayati önem taşıyan organlardan biridir. İnsan vücudu üzerinde birçok işlevi bulunan böbrekler; vücuttaki fazla sıvıyı ve atıkları çıkarıyor. Aynı zamanda kan basıncını kontrol etmekle beraber, kemik iliğinde alyuvar yapımında etkilidir. Vücudumuzda meydana gelen asidin çıkarılmasında da yine böbrekler etkilidir.
Böbrekleri Vuran Nedenler
Vücudumuz açısından hayati önem taşıyan böbrekler, bazı nedenlerden dolayı işlev yapamamaktır. Böbreklerde kalıcı hasar oluşturan hatta zamanla böbrek yetmezliği gibi sorunlar meydana getiren bazı alışkanlıklar bulunmaktadır.
- Aşırı tuz tüketilmesi, kan basıncını yükseltmekte ve fazla tuz tüketiminden dolayı böbrekler tuzu çıkarmak için fazla çalışmaktadır.
- Aşırı kafein tüketimi böbrekler için oldukça zararlıdır. Kafein kan basıncını yükseltmesinden dolayı böbrekte taşlara neden olabilmektedir.
- Yetersiz su tüketimi böbrek sorunlarının başlıca nedenlerindendir. Bundan dolayı günde en az 2 litre su içmek böbrek sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Gazlı içecek tüketilmesi, böbreklere vuran nedenlerden bir diğeridir. Gazlı içecek tüketiminin fazla olması, böbrek hastalıklarının gelişmesine neden olmaktadır.
- İdrarı mesanede tutmak, böbrek sorunlarının diğer bir nedenidir. Bu durum böbrek taşlarının oluşmasına ve böbrek yetmezliğine yol açmaktadır.
- Bilinçsiz ilaç tüketimi, birçok açıdan zararlı olsa da böbreklere kalıcı zararlar verebilmektedir.
- Yeterince magnezyum almamak, böbrek taşları gelişebilmektedir.
- B6 vitamini eksikliği böbrek taşı rahatsızlıklarının ve diğer böbrek hastalıklarının nedenleri arasındadır.
- Uykusuz kalmak, kronik böbrek sorunu olan hastalarda iyileşme sürecini geciktirmektedir.
- Şeker tüketimi, birçok hastalığı tetiklemekle beraber böbreklerin en büyük düşmanlarındandır.
- Aşırı alkol tüketimi, böbrekler üzerinde ağır hasarlar bırakabilmektedir.
- Sigara tüketimi, böbrek hastalıklarını tetiklemekle beraber, mevcut böbrek hastalıklarının ilerlemesine neden olmaktadır.
- Hayvansal gıdalar ve kırmızı et tüketiminin artması, böbrek dokusunda hasar oluşturmaktadır.
- Hareketsiz yaşam tarzı birçok hastalığı tetiklediği gibi böbrek hastalıklarını da tetiklemektedir.