Gebelik

Gebelikte Astım Gebelik ve Astım Tedavisi

Değişen hormonların etkisi ile gebelikte tüm vücutta olduğu gibi sollunum yollarında da ödem gelişmesi olasıdır. Solunum yollarında gelişen ödemin yarattığı etki ile burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi durumlara ek olarak alerjik nezle de yaşanabilir. Bu tip belirtiler genel olarak gebeliğin 24. haftadan sonra daha belirgin bir hal alır.

Gebelikle birlikte değişim gösteren hormonların anne aydının solunum merkezini uyarma etkisi bulunur ve daha hızlı solunmaya sebep olur. Anne adayı bu durumu nefes darlığı olarak hissedebilir.

Gebelikte Astım Gebelik ve Astım Tedavisi
Gebelikte Astım Gebelik ve Astım Tedavisi

Gebelik astımı nasıl etkiler?

Herhangi bir tedavi görmeyen astımlı gebeler oranına bakıldığında ise ilerleyen süreç içinde üçte birinde şikâyetlerin hafiflediği, üçte birinde ise bir değişiklik olmadığı, diğer üçte birlik dilim içinde ise belirtiler şiddetlendiği gözlemlenmektedir. Ayrıca aynı anne adayının farklı gebeliklerinde astım farklı biçimde seyir gösterebilir. Gebelikle birlikte ortaya çıkan gastroözofageal reflü veya stres gibi durumlarda astımın şiddetini artıran etkenlerdir.

Gebe Astımının ve Bebek Üzerindeki Etkileri

Gebelikte Astım Gebelik ve Astım Tedavisi
Gebelikte Astım Gebelik ve Astım Tedavisi

Gebelik astımının şiddetli seyir ettiği durumlarda kan oksijeni ve rahim kan akımı azalarak anne ve bebekte bazı sorunlar yaratabilir. Bunlar;  anne adayında: Hipertansiyon, şiddetli kusma, vajinal kanama, anne ölüm riski, sezaryen endikasyonu olarak, bebekte ise anne karnında büyüme geriliği ve düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, bebek taşikardisinde artış, perinatal bebek ölümünde artış ve perinatal hipokside artış olarak gebelik astımı sonuçları olarak ortaya çıkabilmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu