AREFE NE DEMEKTİR?
Kurban Bayramının ilk gününden bir önceki güne Arefe denir.Arefe gecesi de Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk günü arasında bulunan gecenin ismidir. Her Müslüman, mübarek gecelere nasıl saygı gösteriyorsa Arefe gecesine de öyle saygı göstermekle mükelleftir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: “Her Müslümanın Arefe gününe hürmet etmesi gerekir. Çünkü Arefegünü, Allah’ın (c.c) değer verdiği bir gündür.”
Arefe gününü oruç tutarak geçiren Müslümanların geçmiş ve gelecek sene olmak üzere iki senelik günahlarını Allah Teâla bağışlar. Arefe günü tutulan bir günlük oruç, bin gün tutulan nafile oruca bedel gelir. Arefe günü, bin tane İhlas okuyan Müslümanın Allah (c.c) bütün günahlarını affettiği gibi dualarını da kabul eder. Ancak her bir İhlas’ın Besmele ile okunması şarttır. Arefe gecesini ibadet ile geçiren Müslümanları Allah (c.c) cehenneminden azat eder.
Arefe günü sabah namazından başlamak üzere Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi namazı bitinceye kadar arada geçen 23 vakitte hem erkeklerin hem de kadınların farz namazlardan sonra namazı selamlar selamlamaz (Allahümme entesselam…) demeden önce vacip olan Tekbir-i teşriki okuması lazımdır. Tekbir-i teşriki kadınlar tarafından yavaş söylenir. Tekbir-i Teşrik şöyle söylenir: “Allahü Ekber, Allahü Ekber. La İlahe İllallahuvallahü Ekber, Allahü Ekber ve lillahil-hamd.” Tekbir-i Teşrik farz namazların haricinde bayram namazlarında ve bayram günlerine denk gelen Cuma namazlarında da söylenir. Teşrik-i Tekbir cami terkedilmeden önce söylenmemişse veya konuşmadan önce söylenmemişse bir daha söylenmesine gerek de yoktur. Teşrik-i Tekbir cemaatle kılınan namazlarda söylendiği gibi erkek veya kadın olsun namazını tek başına icra ediyorsa da 23 vakitte Teşrik-i tekbiri söylemekle mükelleftir. Müslümanlar, erkek veya kadın olsun farz namazı selamladıktan sonra Teşrik-i tekbiri bir kez söylemelidir.