Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri: Anne Adayının Yaşı
Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri, erken tanı ve tedavi sayesinde en aza indirgenebilmektedir. Ancak bazı durumlarda risk oranı artış gösterebilir. Bunlar gebeliğe, bebeğe ve anneye bağlı risk oluşturabilecek durum kaynaklı olabilmektedir. Anne adayının yaşı, bu risk faktörlerini etkileyen durumlar arasındadır.
Hamilelik İçin İdeal Yaş Aralığı
İdeal olarak görülen hamilelik yaşı 18 ile 35 yaş aralığı olarak kabul edilmektedir. Kadın fizyolojisi ve anatomik yapısı açısından, en sağlıklı dönemler olarak kabul edilen bu dönem için de dahil, riskli durumlar yaşanabilir. Yaş ilerledikçe, risk oranı artarak problem yaşanabilme oranı da yükselmektedir ve bu durumlar bazen hamileliğin ve bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Tabi ki, bu yaş aralığının üzerinde veya altında, pek çok doğum gerçekleşmekte ve sağlıklı doğumlar yapılabilmektedir. Ancak anne adayının yaşı her gebelikte olan risklerin artmasına sebep olabileceği için, bilinçli olunup önlemlerin alınması doğru ve sağlıklı olacaktır.
Hamilelikte İleri Yaş Riskleri
Örneğin, anne adayı hangi yaşta hamilelik geçirse de down sendromlu bir bebek sahibi olma riski vardır. Bu risk 18-35 yaş aralığında 10.000/1 oranında iken, anne 35 yaşında 1000/3 e yükselir ve 35 yaş üzerinde ise 100/1 olmaktadır. Bu tablo, durumun ne kadar riskli ve anne adayının yaşının önemini, ortaya koymaktadır. Bunun yanı sıra, ileri yaş hamileliklerde kalp problemleri, hipertansiyon ve diyabet görülme olasılığı da yükselmektedir.
Anne adayının yaşı arttıkça, yapılacak tetkik ve kontrollerin daha detaylı olması ile sağlıklı bebeklere sahip olunabileceğini bilmek önemlidir. Ancak risk oranlarını da bilerek hareket etmek önlemleri alabilmek açısından büyük önem taşır.