Hamilelikte Yaşanabilecek Hastalıklar ve Risk Faktörleri: Hamilelikte Uyku Apnesi
Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri arasında uyku apnesi önemli bir yer tutar. Uyku apnesi, çok gürültülü horlama ve istem dışı solunumun durması hastalığıdır. Bu hastalıkla yaşayanların solunumları, bazen bir gecede birkaç defa durabilmekte ve genellikle bu durumun farkında olmamaktadırlar. Sabahları boğaz ağrısı ve yorgunlukla uyananlar, konuyu takip edip doktora başvurmalıdırlar. Hamilelikte uyku apnesi, anne be bebek için ciddi sorunlardandır. Özellikle de kilo alımı başladığında, risk daha fazla artmaktadır. Gebelik sebebiyle artan kan miktarı, burun zarlarında esnemeye sebep olur ve uyku apnesini tetikleyebilir. Uzman görüşlere göre ilk 3 ay, uyku apnesinin yüksek seviyelerde yaşanmasın çok olasıdır.
Uyku Apnesine Karşı Alınabilecek Önlemler
Hamilelikte uyku apnesi sorunu yaşayan anne adayları, ilk olarak uyku apnesine neyin sebep olduğu konusunda, tıbbi araştırma yaptırmalıdır. Kulak burun boğaz hastalıklarıyla ilgili doktor kontrollerine gidilmeli ve detaylı muayeneler yaptırmalıdır. Muayenelerde üst solunum sistemi incelenir ve bir darlık sorunu olup olmadığı araştırılır. Yumuşak damak sarkması, burun ve geniz eti, polip, bademcik sorunları ve burundaki kıkırdak dokulardaki eğrilikler değerlendirilerek, gerekli görüldüğünde ameliyat ile tedavi edilmelidir. Tüm bu tedavilere karşın gebelere, uygun yatış pozisyonları öğretilmesi, kilo vermelerinin sağlanması sigara kullanımının engellenmesi ve sportif faaliyetlerde bulunması istenir. Ayrıca baba adaylarının da konu hakkında ciddi şekilde bilgilendirilmesi ve anneye tam destek vermesi sağlanmalıdır.
CPAP
CPAP, Birçok uyku apnesi problemi ile yaşayan ve tedavi edilemeyen boyutta solunum durması yaşayan hastalar için geliştirilmiş bir solunum cihazıdır. Hamilelikte uyku apnesi belirtileri ve solunum durması yaşayan anne adaylarının, geceleri solunumunun durması, hem kendisi hem de bebek için oksijensiz kalması anlamına gelir. Bu cihaz sayesinde doğru şekilde solunum sağlanır ve oksijensizlik ortadan kalkar. Bir maske yardımıyla kullanılan cihaz, sürekli olarak doktor kontrolünde ayarlanmış şekilde, anneye hava sağlar ve bu düşük basınçlı hava ile kaslardaki yıkım engellenerek, solunum sistemi açık tutulur.