Hamilelikte Yaşanabilecek Hastalıklar ve Risk Faktörleri: Hamilelikte Alkol ve Sigara
Hamilelikte yaşanabilecek hastalıklar ve risk faktörleri konusunun ilk sırasında hamilelikte alkol ve sigara kullanımı gelmektedir. Her iki keyif vericinin de sağlıklı bireylere yaptığı olumsuz etkiler açıkça bilinmektedir. Bu maddeler ve benzer maddelerin kullanımı, hamilelik için büyük risktir. İçeriklerindeki kimyasal maddelerden dolayı bu ve benzeri maddeler, gebelik öncesinde ve gebelik sürecinde, hem anneye hem de bebeğe kalıcı organ hasarları verebilir.
Gebelikte Alkol Kullanımı
Alkol, tüketildiği an itibari ile sindirim sistemi ile emilmeye ve kana karışmaya başlar. Kan dolaşımı sayesinde beyine ulaşır. Oksijen miktarı düşer ve sarhoşluk meydana gelir. Beyin vücudu kontrol etmekte zorlanır. Genelde ertesi gün baş ağrılarının sebebi, alkol içeriğindeki tuz miktarıdır. Tansiyon dengesizleşir ve beyin dahil birçok dokuda ağrılara sebebiyet verir. Sürekli tüketim, organlardaki oksijensizlik sebebiyle kalıcı hasarlara sebep olur. Hamilelikte alkol ve sigara kullanımının aşırı olması bazı hastalıkların davetçisidir. Hamilelik planlaması yapanlarda mutlaka alkol tüketimine ara verilmelidir. Yumurtanın döllenmesi ile başlayan süreçten itibaren artık kanda daha fazla oksijen gereklidir. Gebeliğin kolayca fark edileceği 2. Aya kadar alkol alınması, bebekte kalıcı hasarlara sebep olur. Gebelik sürecinde alınmaya devam edilmesi ise, düşük ihtimalini yükseltir. Hatta gebelikteki düşük tansiyon, alkol ile birleştiğinde, anne adayının ölümüne sebep olabilir.
Gebelikte Sigara Kullanımı
Sigara kullanımı, esnasında vücuda binlerce değişik kimyasal girişi olmaktadır. En önemlilerinden bazıları nikotin, zifir ve karbon monoksittir. Sadece bu maddeler doğrudan ölüm sebebi olarak değerlendirilebilir. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın tek sebebi olarak gösterilen sigara, hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmamalıdır. Hamilelikte alkol ve sigara kullanıcılarının, bu iki maddeyi birlikte tüketmesi. Bebek adına tam bir cinayettir. Bebeğe olan etkileri olarak; erken doğum ve ölü doğum, normal doğuma engel olacak metabolik durumlar, anne karnında gelişen kronik; akciğer, sindirim ve sinir sistemi hastalıkları, koroner kalp hastalıkları gibi bebeği erken dönemde, ölümcül olarak hasta edebilecek etkilere sebep olabilir. İleri ki yıllarda da bebeğin gelişimine etki ederek, fiziksel yetersizliklere sebep olacağı bilinmektedir. Bunların sebebi, her sigara kullanımında anne adayının aldığı zehirli maddelerin, plasentadan doğrudan bebeğe geçmesidir.