Sarılık Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Sarılık Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Sarılık hastalığı nedir denildiği zaman, bilirubin adındaki maddenin kan dolaşımında normalin üzerinde fazla olması nedeniyle derinin sarı renge dönüşmesidir.
Sarılık Hastalığı Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Sarılık halk arasında hastalığın adı olarak bilinse de tıbbi yönden bir belirti olarak kabul edilir. Vücutta bulunan birçok organın bozulması nedeniyle sarılık hastalığı meydana gelir. Vücutta oksijenin taşınması için görevli olan kırmızı kan hücreleri bu görevlerini, yapısı gereği hemoglobin molekülü yardımıyla gerçekleştirir. Ölen kırmızı kan hücreleri ile içerisinde yer alan hemoglobinler, dalakta ve karaciğerde parçalanarak sarılığın olmasına neden olur.
Yeni doğan bebeklerde ve yetişkin kişilerde, farklı nedenlerden dolayı sarılık meydana gelebilir. Genellikle sarılık hastalığı, vücut içerisinde bulunan bilirubin maddesinin fazla oluşması veya karaciğer yoluyla safra ve bağırsaklara atılması nedeniyle deri sarı renge dönüşür.
Sarılık Hastalığının Nedenleri
- Vücutta meydana gelen hemolitik anemiler
- Hepatit A, B, C hastalıkları sarılığın nedenleridir.
- Aşırı alkol tüketimi sarılık nedenidir.
- Bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluklar sarılık nedenidir.
- Genetik olan faktörler
- Kişilerin kullanmakta oldukları ilaçlar
- Safra kesesinde oluşan taşlar
- Karaciğerde oluşan kötü huylu hastalıklar
- Safra kesesinde meydana gelen kanser türleri
- Pankreas da oluşan tümörler
Sarılık Hastalığının Belirtileri
Küçük çocuklarda ve ileriki yaşlarda bulunan insanlarda meydana gelen sarılık hastalığının belirtileri genellikle şunlardır:
- Yüksek ateş oluşması
- Karın ağrılarının meydana gelmesi
- Kişilerde halsizlik ve yorgunluğun oluşması
- İdrardaki renk koyu hal alması ve dışkının rengi açık olması
- Kişilerde kusma, iştah kaybı ve mide bulantısı
Sarılık Hastalığının Tedavisi
- Sarılık hastalığı teşhisi konulduktan sonra, hastaya doktor tarafından şu işlemler yapılır.
- Orak hücreli anemilerde folik asit desteği veya dalağın ameliyat edilmesi
- Gerekirse kemik iliği replasmanı yapılır
- Vücuda demir verilerek kansızlık önlenmeye çalışılır.
Tıkanma sarılığı, safranın bağırsağa gitmesinde engel olan durumlar varsa bunlar tıkanıklığa neden olmaktadır. Bu tıkanıklık neticesinde sarılık meydana gelir. İdrarın rengi koyu bir renk alır. Dışkının rengi de kil rengine dönüşür. Safra tıkanıklığı tedavi edilmediği sürece, karaciğerin hasarlı olmasına neden olur. Karaciğer yetmezliği gibi durumlarda karaciğer nakli yapılır. Hepatit A, B ve C gibi enfeksiyon nedenlerinde ilaç tedavisi olmadığı için hastaya istirahat tavsiye edilir.