Sınavda Süre Kontrolü Yapmanın Yolları Nelerdir?
Sınavda Süre Kontrolü Yapmanın Yolları Nelerdir? Sınavlar iyi bir gelecek için öğrencilerin yoğun emek harcadığı maratonlardır. Bizde yazımızda sınavda süre kontrolü nasıl yapılır? Bunu ele alalım.
Sınavda Süre Kontrolü Yapmanın Yolları Nelerdir? Birçok öğrenci bu sorunun cevabını merak eder. İyi bir geleceğin anahtarı olarak görülen sınavlar pek çok öğrencinin küçük yaşlardan beri hayatının odağı haline gelmiştir. Zorlu olan bu süreçlerin sonuçları bazen istenildiği gibi olamayabiliyor. Bu yüzden süreçleri stratejik olarak planlamak daha yararlı olacaktır. O zaman bizde bu stratejik planlamalardan biri olan sınavda süre sıkıntısı nasıl giderilir? Sorusunun cevabını yazımızda ele alalım.
Sınavda Süre Sıkıntısı Nasıl Giderilir?
1-) Doğru Strateji Belirleme
Sınav öncesi belirlenen birtakım stratejilerle süre sıkıntısını aşmak mümkündür. Bunun için sayısal ve sözel nitelikte bulunan testlerin hangisinden başlanılacağına karar verilmelidir. Tüm sınavlarda genel anlamda hakim olunan testlerden başlanır ki moral ve motivasyon artsın.
2-) Sınava Odaklanma
Sınav sırasında sorulara odaklanamama her öğrencinin başına gelebilecek talihsizliklerden biridir. Sınav esnasında heyecan yada stresle dikkat dağılabilir. Dikkat toplandığında ise süre daralabilir. Bu yüzden öğrencilerin olabildiğince sorulara kendini vermesi gerekir. Nefes egzersizleri yapmak konsantrasyonu sağlamada yardımcı olacaktır. Ayrıca sınav öncesi tıpkı sınavdaymış gibi test ve denemeler çözülmelidir.
3-) Soruları Doğru Okuma Tekniği Geliştirin
Soruları doğru şekilde okuma bir adım önde olmayı sağlar. Örneğin birçok sınavda çıkan roma rakamlarıyla numaralandırılmış öncüllü sorularda ilk önce soruyu okumak daha yararlıdır. Soruda ne istendiğine bağlı olarak öncüllü maddeler değerlendirilir. Böylece tekrar soruyu okumadan tek seferde yanıt verilmiş olur. Sınavda zaman yönetimi için bunun gibi sınav öncesi teknikler geliştirilmelidir.
4-) Deneme Sınavları
Deneme sınavları gerçek sınav öncesi bir provadır. Süre tutarak bol deneme çözülmesi öğrencileri en geliştiren tekniktir. Denemelerde süre sıkıntısı yaşayanlar yanlışın nerede olduğunu bulmalıdırlar. Zor bir soru ile inatlaşmak gibi durumlara girmemeliler. Bunun yerine turlama tekniği adı verilen yöntemle yapamadıkları soruya daha sonra bakmaları daha akıllıca olacaktır. Ayrıca her bir ders için verilen süreleri aşmamak gerçek sınavda işinize yarayacaktır.