Shakespeare Oyunculuğu Nedir? Oyunculuk Teknikleri
Shakespeare oyunculuğu kavramı oyunculuğa bakış açısını sahnelere ve oynana eserlere yansımasıdır. Ve günümüzde oldukça geçerli bir kavramdır.
Sanat toplumların gelişmişlik düzeylerinin en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. Gelişmiş toplumlar sanatın her alanına destek verirken bu alanlarda odlukça kıymetli ev değerli sanatçıların yetişmesini sağlamaktadırlar. Ülkemiz bu açıdan henüz istenilen seviyede olmasa bile yaşanan gelişmelere oldukça ümit verici durumdadır. Artık ülkemizde sanatın birçok dalı aktif bir şekilde yapılırken bu alanlarda birçok genç yetenek yetişmektedir. Özellikle üniversitelerin güzle sanatlar ve konservatuar bölümlerinde okuyan birçok genç bu anlamda ülkenin geleceğini oluşturmaktadır. Özellikle tiyatro dalında odlukça büyük bir gelişim ve atılım görülmektedir. Bu anlamda bu bölümlerde okuyan genç sanatçılar için Shakespeare oyunculuğu nedir? Oyunculuk teknikleri kavramları odlukça manidar ve etkileyici gelmektedir.
Shakespeare Oyunculuğunun Temel Öğeleri
Shakespeare oyunculuğu günümüzde tiyatro oyunculuğunu en anlamlı ve en zor tekniklerini barındırmaktadır. Shakespeare oyunculuğunun temelini farklı dillerdeki oyunları aynı his ve kalitede insanları etkileyebilecek şekilde oynanmasına dayanmaktadır. Bu tekniğin öğeleri ise şu şekildedir;
- Ana dilden farklı bir dil öğrenerek o dilde oyunculuk sergilemek,
- Yabancı dilde oynanan oyunun duygu ve his yoğunluğunun üst seviyede olması,
- Ve oyunu oynarken geçerek anlamda bir tiyatrosal gösteri dergilemektir.
Bu teknik günümüzde özellikle konservatuarda okuyan öğrencilerin önlerine oldukça yoğun bir şekilde çıkmaktadır. Bu tekniği başarılı bir şekilde uygulamak oldukça zor olduğu için bunan yapabilen kişiler kendirlinin gerçek anlamda iyi ve nitelikli bir tiyatro oyuncusu olarak görmektedirler.
Shakespeare Tekniği İle Oynanan Oyunlar
Günümüzde Shakespeare tekniği ile oynanan oyunlar bulunmaktadır. Bu oyunlardan bazıları ise şu şekildedir; Hırçın Kız, Richard, On ikinci Gece, Othello, Romeo ve Juliet, Henry, Yanlışlıklar Komedyası, Bir Yaz Gecesi Rüyası, Hamlet, Kral Lear ve Macbeth’tir.